Complete Guide to Percentages in the UCAT Quantitative Subtest

percentages ucat quantitative

Percentages can get surprisingly complicated on the UCAT. Part of that is because they are never straightforward.

While it’s easy enough to work out 50%  or 10% of a number, it’s rarely so easy to make the conversion on the UCAT, especially when the percentages given are, say, 31% or 18%.

To make matters worse, the UCAT won’t just test you on the simple process of finding the percentage of a number. Instead, it’ll present problems in such a way that calculating the percentage is one of multiple steps to derive your final answer. Scenarios you can expect in the exam include cases where you calculate in reverse, find a combination of percentages, make comparisions or find a percent change.

In this article, we will explore the key skills needed when dealing with percentage problems in the UCAT quantitative reasoning. These are all basic skills and should be used as a guide to help recognise weak areas and structure targeted study.  I’ve done my best to keep this article straight to the point, however, if you would like tips, strategies and techniques to improve your accuracy and speed on this subject do grab our new UCAT Study Guide.

Skill #1: Finding a Percentage

A percentage is a proportion that shows a number as parts per hundred. The symbol ‘%’ means ‘per cent’. 15% means 15 out of every 100. Percentages are just one way of expressing numbers that are part of a whole. These numbers can also be written as fractions or decimals. 50% can also be written as a fraction, \frac{1}{2}, or a decimal, 0.5. They are all exactly the same amount. To calculate the percentage of something within a group, you have to find the proportion and then multiply by 100. Let’s look at the problem below:

percentages problem 1

During practice it’s good practice to recognise the number of steps required to solve a problem.

Solution:

Step 1 – Number of books not on sale = 660 – 30 = 630

Step 2 – Percentage of books not on sale = 630/660*100 = 95.5%

The above problem is a 2-step calculation, knowing this beforehand can help you manage your time appropriately in the exam.

percentages tip 1

Skill #2: Increasing and Decreasing an Amount by a Percentage

In the UCAT you may be required to increase or decrease an amount by a percentage. In this scenario, first calculate the percentage of the amount and then either add this answer on to increase the value, or subtract this answer to decrease the value. Let’s look at another problem:

percentages problem 6

Solution:

Step 1 – 1.13 x 74 = 83.6 kg

Instead of working out 13% then adding it to 74 kg, I save time by multiplying by 1.13.

percentages top tip 2

Skill #3: Expressing numbers as a Percentage of Another Number

Expect problems where you have to express one number as a percentage of another. This can get pretty complicated when you have to do multiple calculations to arrive at final answer. Let’s consider the problem below:

percentages problem 3

It really doesn’t get much time-consuming than this in the UCAT when comes to expressing numbers as a percentage of another number. Since this problem  requires more the 3 steps to calculate you want to use shortcuts as much as possible, potentially flag the question come back to it later depending on your overall triage strategy.

Solution:

Step 1 – 0.2 x 20 = 4

Step 2 – 0.4 x 30 = 12

Step 3 – 0.8 x 10 = 8

Step 4 – Sum of colour ads = 24

Step 5 –  percentage of total colour ads = 24/60*100 = 40%

percentages tip 3

Skill #4: Percentage Change

Some percentage problems in the UCAT look at the difference between two numbers where you’ll be required work out the percentage increase or the percentage decrease. This is known as percentage change. When dealing with these sort of problems it can be handy to know the percentage change formula, see below:

percentage change formula

Lets look at a problem where we can apply this formula:

percentages problem 4

Solution:

Percentage change = 20/40*100 = 50%

Pretty easy right? Unfortunately questions are never this straightforward in the exam. Before I share a typical UCAT problem, lets look at a reverse percentage change.

Skill #5: Reverse Percentage Change

There will be percentage problems in the UCAT where you’ll be required to work backwards using percentage change. This can be tricky at times especially when they are long text problems. You may find yourself re-reading the question to set reference points i.e recognise the old value and new value so you can input them in the percentage change equation. Unfortunately, you will find this can be a waste of time, sometimes its easier to just think logically about the problem and set a linear equation.  Let’s look at an example:

percentages problem 2

First, ask yourself how many steps to solve the above problem? Always a good habit to get into when preparing for the QR subtest. There are many ways to solve this problem, but in the UCAT you ideally want to use shortcuts whenever possible to save time. See below the approach I would use:

Solution:

Using the equation method

80% of x = £100

where x is the original price.

0.8x = 100

x  =  100/0.8 = £125

Expect the examiners to include £120 as one of the options. Or an answer option that is influenced by choosing the wrong reference point. With enough practice, you’ll become aware of some of the tactics examiners use to catch students out.

Now that you are aware of normal percentage change and reverse percentage change concepts, lets look at a type  of problem you can expect in the exam:

percentages problem 5

Start to think of how many steps you can solve the above problem. You would have noticed you need to do a reverse percentage change then calculate a percentage

Solution:

Step 1 – Use equation method to find cost price

140% of x = £28

where x is cost price

1.4x = 28

x = £20

Step 2 – Employee discount

70% of x = y

where y is the employee discounted price

y = 0.7*20 = £14

Did you notice I took shortcuts? Instead of working out 40% then subtracting it from £28, I save time by dividing by 1.4. Same method when calculating employee discount, rather than calculating 30% of the cost price then deducting it, I save time by multiplying by 0.7.

percentages top tip 2

Skill #6: Making Comparisons

Sometimes questions are presented in tabular or text format where you need to make comparisons between different scenarios to solve the problem. See an example below:

percentages problem 7

Solution:

Step 1 – Roberts new rent

1.031 x 920 =£948.52

Step 2 –  Marcus’ new rent

0.965 x 968 = £934.12

Step 3 – Rent per annum for both men

Robert’s = 948.52 x 12 = £11,382.24

Marcus’ = 934.12 x 12 = £11,209.44

Step 4 – Difference in rent per annum = 11,382.24 – 11,209.44 = £172.80

This is a 4-step calculation, due to the time constraints in the exam you may not have enough time. I would recommend rounding Marcus’ monthly rent to £970, then estimating the final answer.

List of popular question-types in the UCAT

Percentage problems can be in either text or tabular format covering anything from Discounts, Coupons, Compound interest, Income taxes, Proportion in terms of Percentages, Value Added Tax (VAT), Tariffs. During practice try to identify which format you struggle with the most as well as the percentage concepts you find difficult. For example, you may struggle with income tax problems in tabular format or compound interest in text format. Recognise what you struggle on and do more targeted practice to improve your ability you solve such problems more accurately in the test.

Top Tips for Solving Percentage Problems in the UCAT

1. Avoid Common Mistakes

Calculating percentages come with a long series of potential mistakes one can make when dealing with percentage calculations.  Here are some of the common mistakes to avoid:

  • Choosing the wrong reference point (i.e values)
  • Choosing the wrong denominator and Numerator
  • Not knowing when to add or subtract

2. Always use Shortcuts to derive Answer

Percentage problems in the UCAT are normally multiple-step calculations, so be sure to use shortcuts whenever possible to save time. Great strategies include setting equations, multiplying decimals and rounding.

3. Do as much mental maths as possible

There are many mental math tricks you can adopt when calculating percentages. There are tricks you can use to work out 5%, 10%, 20%, 30%, 50% and 75%.

4. Use formulas and create equations when possible

Setting equations are great for simplifying word problems and solving reverse percentages. Practice creating equations for complex problems problems.

5. Always recognise the number of steps before solving the problem

Always try to work out the number of steps to solve a problem. Classify it into 4 categories:

  • 1- step – can be solved in one step
  • 2-step – Can be solved in two steps
  • 3-step – Can be solved in three steps
  • 3+ step – Can be solved in more than 3 steps

This can help with deciding if you should attack the problem right away or later (as part of your triage strategy).

For more UCAT tips check out the rest of the blog and join our free UCAT Study Group. You can opt-in for our UCAT Virtual Tutor – 30-day Study plan designed to get you from zero to scoring in the top percentile within 30-days. For more in-depth exam strategies and actionable techniques grab our new UCAT Study Guide, includes 250+ exam strategies and techniques for each subtest.